Anneke's voetverzorging

Likdoorn

Wat is een Likdoorn ook wel eeltpit en/of eksteroog genoemd ?


Zoals je misschien wel weet bestaat de huid uit verschillende lagen. Je kunt de bovenste laag, de opperhuid, zien als een beschermlaag voor de lagen die hieronder liggen.

Als de huid constant wordt blootgesteld aan druk en/of wrijving, wordt het evenwicht tussen aanmaak en afschilfering van de huid verstoord waardoor er op die plek juist meer eelt ontstaat.

Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld slecht passende schoenen en/of te strakke sokken.


Veel mensen zijn bekend met eelt op de voeten en hier wordt niet vaak last van ervaren.

Echter als de druk aanhoudt op een specifieke plaats, vormt zich op die plek dus extra eeltvorming zoals b.v. op je hak maar het kan zich ook centreren op kleiner oppervlaktes.


Wanneer in zo’n plek een harde kern /hoornpunt ontstaat, groeit deze diepere de gevoeligere huidlagen in en veroorzaakt heel veel pijn. Ze ontstaan doorgaans op plaatsen waar weinig onderhuids vetweefsel zit (knokkels van de tenen, topjes van de tenen). Door het ontbreken van het vetweefsel geeft de likdoorn heftige pijnklachten, de punt van de pit (kun je zien als een omgekeerde piramide) drukt door de lederhuid richting het beenvlies waar zich veel bloed-haarvaten en zenuwen bevinden.


Laat een pedicure je likdoorn daarom zo snel mogelijk weghalen en loop er niet te lang mee door. Hier onder vind u informatie over de verschillende likdoorns die u zou kunnen hebben.

Een likdoorn die verwaarloosd wordt zal steeds dieper de onderliggende huidlaag ingroeien en kan de dieperliggende haarvaten en/of zenuwen overwoekeren. Dit noemen we dan een vaatlikdoorn of een zenuwvaatlikdoorn en deze zijn pijnlijker en moeilijker weg te halen dan een gewone likdoorn.


Likdoorns kunnen wit/grijs of geel/bruin van kleur zijn, afhankelijk van je huidtype. Soms komt het voor dat een likdoorn overgaat in een ontsteking (clavus bursitis), symptomen zijn pijn en zwelling rond de likdoorn en als je erop drukt of loopt is het zeer pijnlijk.


De omgeving rondom de likdoorn wordt rood en opgezwollen, vaak gekenmerkt door een gele pit. Dit kan een serieuze complicatie worden voor mensen met een slechte circulatie of diabetici raadpleeg dan uw huisarts.


Likdoorn of wrat?

Je kunt een likdoorn herkennen aan de wit-grijze of geel-bruine kleur. De kleur van de likdoorn verschilt per huidtype. Daarnaast zult u vaak pijn, zwelling en roodheid rondom de likdoorn zien. Een likdoorn is vaak harder dan een wrat, maar kan soms net als een wrat zacht aanvoelen (wanneer de likdoorn op je hiel zit bijvoorbeeld). Het grote verschil tussen een likdoorn en een wrat zit in de zwarte puntjes.

Bij een wrat zie je namelijk kleine, zwarte puntjes in de kern: en deze zijn bij een likdoorn niet aanwezig. Maar hoe weet u nu of u een likdoorn of wrat heeft? Daar is een heel makkelijk testje voor die u zelf kan doen, drukt u op de plek en het doet pijn heeft u te maken met een likdoorn een wrat doet pijn als u erin knijpt.


Hoewel een likdoorn erg vervelend kan zijn, is er gelukkig ook genoeg te doen om er snel weer vanaf te komen.


Ten eerste is het verstandig om terugkerende of toekomstige likdoorns te voorkomen door te kijken waar de oorzaak ligt. Loop je dagelijks op hakken, probeer dan wat vaker af te wisselen met andere, platte schoenen. Kijk ook even of al je schoenen nog goed passen en er geen specifieke knelpunten zijn. Hoe minder druk op de voet: hoe minder de kans op likdoorns.


Heb je toch een likdoorn op je voet, dan wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf maak een afspraak met je pedicure.


Gebruik nooit een likdoornpleister want daar zit salicylzuur in de kans bestaat dat je gezonden huid aantast. Diabeten mogen zeker geen likdoornpleisters gebruiken!!


Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen last hebben van likdoorns. Ook hier geldt dat het aanpakken van de oorzaak het begin is van de oplossing. Kijk samen goed of alle schoenen nog goed zitten en of er misschien knelpunten zijn die de likdoorns veroorzaken. 


Likdoorn (Clavus)


Een likdoorn valt eigenlijk onder de categorie eelt, maar omdat deze zoveel klachten veroorzaakt en er meerdere soorten likdoorns onderscheiden worden, benoemen we hier de meest voorkomende. Een likdoorn wordt in de volksmond ook wel ‘eksteroog’ genoemd, omdat deze doorgaans een ronde vorm heeft. Een likdoorn is een naar binnen toe groeiende eeltplek in een klein gebied van de huid, waar onder grote plaatselijke druk het evenwicht tussen aanmaak en afschilfering van de huis is verstoord (bij eelt gebeurt hetzelfde in een grote gebied).


De verhoorning treedt op naar binnen toe, waardoor we spreken van een hoornpit, doorgaans op plaatsen waar weinig onderhuids vetweefsel zit (knokkels van de tenen, topjes van de tenen). Door het ontbreken van het vetweefsel geeft de likdoorn heftige pijnklachten, de punt van de pit druk door de lederhuid richting het beenvlies waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden.


Share by: